11 Şubat 2014 Salı

Bu fotoğrafın öyküsünü yazar mısınız?


Notos öykü son sayısında Markéta Luskačová'nın bu fotoğrafına yer verdi.



Markéta Luskačová

1944 Prag doğumlu Çek fotoğrafçı. Çek Cumhuriyet'inin en iyi fotoğrafçılarından biridir. 1990'lı yıllardan beri Çek Cumhuriyeti'nde, Slovakya'da ve Polonya'da çocuk fotoğrafları çekmektedir.

1968 yılında Prag'da bulunan Charles Üniversitesi'nden mezun olmuştur. Mezuniyet tezi “Slovakya'da din”di. Slovakya'da bulunduğu sırada eski Hristiyan ayinlerini gözlemledi. Unutulmaya yüz tutmuş dini törenleri kayıt altına almak için bir kamerayla geri döndü. Tezinin başlığı Poutě na Východním Slovensku (Doğu Slovakya'da Hac) idi. Hac yolu üzerinde, özellikle Šumiac isimli bir Slovak köyünde çalıştı. Bunu takiben FAMU'da (Prag Sinema Okulu-dünyanın en eski 5. sinema okulu) fotoğrafçılık okudu. Bu dönemde Slovakya ve Polonya'da fotoğraflar çekti.

1970-1972 yılları arasında yönetmen Ottomar Krejča tarafından kurulan Za branou tiyatrosunun sahne performanslarını fotoğrafladı. 1972 baharında tiyatro komünistler tarafından yasaklandı. Aynı yıl Hac fotoğrafları Roundice nad Labem kasabasında Görsel Sanatlar Galerisi'nde sergilendi. Serginin küratörü fotoğraf teorisyeni ve sanat tarihçi Anna Fárová idi.

1971 yılında Prag asıllı İngiliz vatandaşı şair Franz H. WURM ile evlendi. Wurm, ülkesindeki siyasal durumdan endişelenip ülkeyi terk etti. Luskačová yetkililerden yurt dışında bulunan kocasını ziyaret edebilmek için izin aldı. Birkaç kısa ziyaretten sonra 1975 yılında göçmen formu alabildi ve İngiltere'ye yerleşti.

1970'li, 80'li yıllarda komünist sansürcü zihniyet onun ülkede itibar görmesini engellemeye çalıştı. Çekoslavakya'da eserleri yasaklandı. Victoria ve Albert Müzesi'nde sergilenen Hac sergisinin eserleri dönüş yolunda kayboldu.

1974'de başta Portobello Yolu, Brixton, Spitalfields olmak üzere Londra pazarlarının fotoğraflarını çekti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder