19 Şubat 2020 Çarşamba

Bu Yıl Romanını Yazıyorsun!

Bu Yıl Romanını Yazıyorsun Yazar Adayının Başucu Kitabı, 365 gün içinde roman yazmaya başlamaya ve bitirmeye kendini adamak isteyenler için yazılmış kılavuz niteliğinde bir kitap. 
Walter Mosley, yazma alışkanlığı kazanmak, ilk taslakları ortaya çıkarmak ve yeniden üzerinde çalışmak için gerekli bilgileri 15 bin kelime ve beş kısa bölümde okura aktarıyor. 

"Her Yazarın İhtiyacı Olan Genel Disiplinler" başlıklı birinci bölümde Mosley, her gün yazma disiplinini edinmek ve kendine ket vurmadan yazmayı öğrenmek üzerine yararlı tavsiyelerde bulunurken, yazar adayını yazma eyleminden uzaklaştıran kaytarma, yanlış başlangıçlar ve çıkmaz düşünceleri açık ederek onları bekleyen tehlikeleri de gösteriyor. 

Bu bölümdeki işlevsel tavsiyelerin bir kısmı şöyle:
"Herhangi bir duygunun seni yazmaktan alıkoymasına izin verme. Dünyanın seni yavaşlatmasına müsaade etme. Hikâyen bu yıl önündeki en önemli şey. Bu senin yılın, en iyi şekilde değerlendir." 

Her gün yazma, otosansürü yenerek ilerleme tavsiyelerini heybeye atarak yola devam eden yazar adayını bir sonraki bölümde "Kurmacanın Unsurları" bekliyor. Mosley, anlatıcı ses, olay örgüsü, karakterler üzerine tabiri yerindeyse hap bilgiler veriyor, kısa ve işlevsel. Okuru metnin içine çekme, kurmacada sıradanlıktan kaçma konularındaki ipuçlarını paylaşıyor. 

Teknik konuları alet çantasına koyan okuru bekleyen üçüncü ve dördüncü bölüm yazmak üzerine. Bu bölümlerde yazar, yazmaya nereden başlamalı, nasıl ilerletmeli, ilk taslaklar üzerinde nasıl çalışılmalı konularını irdeliyor. 

Kitabın rehberliğinde içinize sinen bir dosyayı yazdınız, bitirdiniz. Ya sonra? 
Bunun cevabı "Çeşitli Konular başlıklı" son bölümde. Bu bölümde yazdıklarınızı geliştirmek için yararlanabileceğiniz yazı atölyeleri ve  yayımlanma süreci ele alınıyor. 

Mosley anlatısını "Bu kadar işte. Roman yazmak hakkında bildiğim her şeyi on beş bin sözcükte anlattım. Artık iş sana kalmış. Her gün yazar ve bu dersleri ciddiye alırsan eminim ki işe yarar bir roman yazacaksın. Bu süreç seni dönüştürecek. Sana güven ve zevk verecek, nasıl düşündüğünü ve hissettiğini daha derin anlamanı sağlayacak; seni bir sanatçı ve çiçeği burnunda bir zanaatkar hâline getirecek. Belki de daha fazlasını yapacak," sözleriyle bitiriyor. 

Roman yazma arzusu ve iradesi taşıyan herkesi bir başyapıt olmasa da ilk romanını yazmaya davet eden bu ince kitabı okumaya zaman ayırın ve Mosley'in  ilk taslağınızı yazmak için sizi yüreklendirmesine izin verin.  


Bu Yıl Romanını Yazıyorsun 
Yazan Walter Mosley 
Çeviren Oğuz Tecimen 
Notos Kitap 
Deneme Eleştiri 
           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder