18 Şubat 2020 Salı

NASIL YAZIYORLAR? (22)

Yazarların okuma alışkanlıkları okurun ilgisini çeken bir konu. Sevdiğim, sevmediğim, okuduğum, okumadığım tüm yazarların söyleşilerinde yazım, üretim aşamasına dair söylediklerini iştahla, ilgiyle okuyorum. 
Kurmacabiyografiler, web günlüğüm olduğuna göre, yeri geldikçe buraya da not düşebilirim.
İşte yirmi ikincisi: Walter Mosley



Ben her sabah üç saat yazarım. Haftanın her günü, yılın her haftası yaptığım ilk iştir bu. Bazı günler yapamadığım olur ama ayda bir defayı geçmez. Yazmak ciddi bir uğraştır, belli bir istikrar ve disiplin gerektirir.
Günü gününe yazmak disiplin ve birtakım kazanımlar sağlar ama irade ve düzen işin yalnızca başlangıcıdır.
Yazmaya dair öğrendiğim en önemli şey, başlıca bilinçdışı bir etkinlik olduğu. Bununla neyi kastediyorum? Şunu: Roman, kafandan (ya da bilinçdışı zihninden) büyüktür. Yazarken bulduğun bağlantılar ve metaforlar, girdiğin ruh halleri ve deneyimler içindeki derin bir yerden gelir. Bazen bunları kim yazdı diye hayret edersin. Bazen de başkarakterin gamlı yüreğindeki duygularla dolambaçlı bir yolculuğu anlatırken hummalı bir tutkuya kapılırsın. İşte bu anlarda içindeki derin bir yere temas edersin, seni yazmaya sevk eden güçlü isteği barındıran limana.
Bu bilinçdışı yere ulaşmanın yolu her gün yazmaktır. Sadece yazmak değil. Bazı günler de yeniden yazar, yeniden okur veya metnin orasından burasından gözden geçirirsin. Hikâyenin rüya âlemine dönmek için yeterlidir bu.
Bir hikâyenin rüya âlemi nedir, diye sorabilirsin. Bilinçli zihninin altındaki ruh hali ve düşünce kıstasıdır bu - romanının sözlerine ve dünyalarına her dalışta yaklaştığın yerdir.
Kitap üstünde yalnızca bir buçuk saat çalışmış olabilirsin ama günün kalanında bilinçdışın uyarıcı anlarla - dolu olacaktır. Uyurken içdünyanda dağlar harekete geçer. Uyanıp kitaba dömndüğünde dün bıraktığın yerden ilerde olduğunu hayretle fark edersin.
Yazma seansların arasına bir ya da daha fazla gün girdiğinde zihnin hikâyenin derin anlarından uzaklaşacaktır. Eğer her gün yazmış olsaydın rahatlıkla ulaşmış olacağın bir yere şimdi çalışıp didinerek dönmen gerekecektir.
Bazı günler masanın başına geçersin ama hiçbir şey gelmez. Bunda sorun yok. Bazı günler de keşke kendime daha çok zaman ayırsaydım diye iç geçirirsin. Bunda da sorun yok. Ne de olsa bugün bıraktığın yerden yarın devam edebilirsin.

Kaynak: Bu Yıl Romanını Yazıyorsun Yazar Adayının Başucu Kitabı
              Yazan Walter Mosley
              Çeviren Oğuz Tecimen
              Notos Kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder