4 Şubat 2014 Salı

Philip Seymour Hofman, Capote Filmi ve Hatırlattıkları


Dün gece, bir önceki gün (2 Şubat 2014) hayatını kaybeden Philip Seymour Hofman'ın anısına Capote filmini izledik. Hayat, küçük tesadüflerle, birbirine bağlanan “an”larla dolu.



Tek Başına Bir Adam
 
 



Tek Başına Bir Adam, Christopher Isherwood'un en önemli romanlarından biri kabul edilir. Yalnız bir erkeğin bir günü konu edilir. Romanın odağında George vardır: ABD'de yaşayan edebiyat profesörü bir İngiliz, birlikte yaşadığı 16 yıllık erkek sevgilisini bir trafik kazasında yitirmiş, yaşlılığın eşiğinde tek başına bir erkek...

Romanın sinema uyarlaması da vardır. Tom Ford tarafından çekilen filmin başrolünde Colin Firth oynamaktadır. George sabah kalkar, işe gitmek için hazırlanır, arabasıyla üniversitedeki işine gider, dersini verir, öğrencileriyle, üniversite çalışanlarıyla ilişkisine, tek yakın dostu Charlotte'la birlikte geçirdiği akşama, trafik kazasında kaybettiği sevgilisiyle ilişkisine, yasına, çektiği acılara tanıklık ederiz. Gün geceye ilerlerken George ummadığı bir sürprizle karşılaşır.

Tüm hikâye aslında tek bir gün içinde geçer. Ancak George'un geçmişi hatırlamalarıyla çok daha fazlasını öğreniriz. Bir sahnede iki sevgili aynı kanapede uzanarak kitap okumaktadır. George, üniversitedeki dersi için Dönüşüm'ü, sevgilisi ise Tiffany'de Kahvaltı'yı...
 

Truman Capote (30 Eylül 1924- 25 Ağustos 1984)
 
 

Asıl adı, Truman Streckfus Persons'dır. New Orleans'ta dünyaya geldi. Kısa öykü, roman ve kurgu olmayan metin yazarıdır. En bilinen eserleri sinemaya uyarlanan Tiffany'de Kahvaltı ve Soğukkanlılıkla'dır.

Yazarlığa ve alkole çok erken yaşlarda başladı. Eşcinseldi. Bu eğilimini açıkça yaşadı. Yakın arkadaşı ve uzak akrabası Tenesse Williams'la çok sayıda skandalın kahramanı oldu. Buna rağmen New York sosyetesinde özel bir yeri vardı. Yazar Harper Lee, yakın arkadaşıydı.
 
 
Bülbül'ü Öldürmek (To Kill a Mockingbird 1960), Harper Lee'nin yayınlanan tek romanıdır. 1961 yılında bu romanla Pulitzer ödülü kazandı. Bir yıl sonra sinemaya uyarlandı. Yönetmenliğini Robert Mulligan'ın üstlendiği filmin başrolünü Gregory Peck oynadı. “en iyi erkek oyuncu”, “en iyi sanat yönetmeni” ve “en iyi uyarlama senaryo” dalında akademi ödüllerini kazandı. Ayrıca Cannes Film Festivali'nde yönetmen Robert Mulligan'a “Gary Cooper Ödülü” verildi.
 
 
Bülbülü Öldürmek, ilk yayınlandığı dönemde satış rekorları kırdı ve yazarına büyük ün getirdi. Kısa zamanda modern Amerikan Edebiyatının klasikleri arasına girdi. Romanın çıkış noktası, yazarın 1936 yılında, kendisi on yaşındayken yaşadığı bir olaydır.

Olaylar, ABD'nin güneyinde Maycomb adlı kurgu bir kasabada geçer. Scout Finch adında küçük kızın bakış açısından kaleme alınmıştır. Scout'un babası Atticus cesur ve ilkeli bir avukattır, asılsız bir iddiayla (ırza geçme) yargılanan bir zenciyi savunmakla görevlendirilir. Bu yüzden kasabanın geri kalanıyla ters düşer. Scout ve Jem Finch'in en yakın arkadaşı kapı komşusu Dill, Harper Lee'nin çocukluk arkadaşı ve kapı komşusu Truman Capote'den başkası değildir.


Capote
 
 

2005 ABD yapımı film. Gerald Clarke'ın biyografik kitabı Capote'den uyarlanmıştır.

1959 yılında The New Yorker dergisi için muhabirlik yapan yazar Truman Capote gazetede bir haber okur. Kansas eyaletinde bir cinayet işlenmiş, aynı aileden dört kişi öldürülmüştür. Haberde Capote'nin ilgisini uyandıran bir şey vardır.
Derginin yazı işlerini ikna eder. Harper Lee ile birlikte olayın geçtiği yere giderler. Bu olayın, kasabayı ve kasabalılar nasıl etkilediğini araştırmaya başlar. Görgü tanıklarıyla ve polislerle görüşür. Polis raporlarına, maktullerin fotoğraflarına ulaşır. Katil zanlıları yakalanır. Capote, mahkeme ve tutukluluk sürecinde sanıklarla da görüşür. Ölüm cezası aldıklarında onlara yardım etmek ister.

Tüm bu görüşmeler neticesinde Amerikan Edebiyatının önemli eserlerinden Soğukkanlılıkla(In Cold Blood) romanının tohumları atılır.  
 




2 yorum:

  1. Ehehe, eserler arası geçiş çok keyifli olmuş :)
    Tek Başına Bir Adam'ın uyarlama olduğunu öğrendiğim güzel oldu, teşekkürler.

    www.kitaptanfilme.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıdan keyif almanıza sevindim. Filmin de ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Başarılı bir uyarlama.

      Sil