19 Aralık 2019 Perşembe

Şefkatli Ebeveyn Günlükleri: 20

Bilmek isteyen yola çıkar. 
Şefkatli Anne Günlükleri'ni yazmak, ebeveynlik amaçlarımı, önceliklerimi belirlememe, düşüncelerimin ve eylemlerimin farkına varmamı sağlıyordu. Sura Hart alıntıları bitince, sanki ters yönde yürümeye başlamışım gibi bir düşünce gelip çöreklendi içime. Yeniden konu üzerine düşünmek, yazı yoluyla düşüncelerimi tasnif etmek, eylemlerimin farkına varmak istedim. İşbu sebeple www.nonviolentcommunication.com sitesinde ücretsiz yayımlanan haftalık ipuçlarının rehberliğinde yeni bir günlüğe başlıyorum.
İpuçlarının çevirisi bana ait.

Şefkatli Ebeveyn İpuçları
Çocuklar her zaman kendilerinden verirler, canlılıklarını, kahkahalarını ve sevgilerini. Onların sunduğu hediyeleri almak için kendinize bir davet sunun, onları takdir edin ve onlardan öğrenin.

Haftanın Mindful Alıştırması 
Birlikte büyüyün ve aile bağlarınızın gelişmesini izleyin.

Ben ne düşünüyorum?
Çocuklarla yaşamanın en güzel yanı aramazken bulduğumuz hediyeler. Hayat onlar için devasa bir oyun alanı... Gün içinde pek çok kez bizi de oyuna davet ediyorlar aslında. Arada bir yavaşlamak ve davetlerini kabul etmek bizim hayatımızı daha çok zenginleştiriyor. Ne de olsa oyun alanlarını yitirmiş olan biziz.

Deniz'le nasıl paylaşıyorum? 
Son haftalarda mesleğe bağlı boyun, omuz, sırt ağrılarından kurtulmak ve kasılan kaslarımı gevşetmek için basit yoga alıştırmalarından faydalanıyorum. Çoğu zaman Deniz uyuduktan sonra yaptığım alıştırmalara eşlik ettiği bir gün tam bir eğlenceye dönünce bunu bir aile aktivitesine çevirdik. Uyku öncesi üçümüzün bir araya geldiği, güldüğü, Deniz'in babasına bir şeyler öğretme, yanlışlarını düzeltme fırsatı bulduğu bir alana döndü. Yeni oyuna daveti, bir süredir kapalı balkonda duran büyük bir posta kutusunu andıran Çiçek Sepeti kutusu. Ön yüzü şeffaf kutuyu, kapısının önüne posta kutusu olarak bıraktı ve kapısının kapalı olduğu zamanlarda kullanabileceğimizi duyurdu. Beklenen mektubu yazmaya koyulmalı.

Deniz'in geri bildirimi ne? 
Herkesin bizim hakkımızda birtakım değerlendirmeleri, fikirleri var, eh bizim de var. Deniz'in de var mı diye merak ettim, sordum. Kendisini komik bulduğunu, etrafındaki insanları neşelendirmekten hoşlandığını öğrendim. Gündelik yaşamın içinde, normal işlerimizi ve iletişimimizi sürdürürken bizi oyuna davet ettiğinde kabul eder ve neşelenirsek bundan mutluluk ve gurur duyduğunu görebiliyorum.

Sonrasıyla ilgili ne düşünüyorum? 
Öykü dosyamı yayınevine teslim ettim. Kendimi nadasa bırakacağım, bir süre kurmaca yazmaktan uzak duracağım, daha çok sokağa, insana, oyuna karışacağım bir dönem beni bekliyor. Kızımın cömert tekliflerini daha çok kabul edebileceğim için heyecanlıyım.

Kendimi nasıl değerlendiriyorum? 
Öğrenme, merak etme, değişme, gelişme güdülerimi diri tuttuğum için, hevesimi kaybetmediğim için kendimi takdir ediyorum.


Eski günlüklere buradan ulaşabilirsiniz
Şefkatli Ebeveyn Günlükleri: 18
Şefkatli Ebeveyn Günlükleri: 19














2 yorum:

  1. Günlükler çok güzel, yeni yolunuz, yazılarınız hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir ses gelmesi de güzel :)

      Sil