9 Ocak 2021 Cumartesi

Şefkatli Ebeveyn Günlükleri: 33

 Bilmek isteyen yola çıkar. 

Şefkatli Anne Günlükleri'ni yazmak, ebeveynlik amaçlarımı, önceliklerimi belirlememe, düşüncelerimin ve eylemlerimin farkına varmamı sağlıyordu. Sura Hart alıntıları bitince, sanki ters yönde yürümeye başlamışım gibi bir düşünce gelip çöreklendi içime. Yeniden konu üzerine düşünmek, yazı yoluyla düşüncelerimi tasnif etmek, eylemlerimin farkına varmak istedim. İşbu sebeple www.nonviolentcommunication.com sitesinde ücretsiz yayımlanan haftalık ipuçlarının rehberliğinde yeni bir günlüğe başlıyorum.
İpuçlarının çevirisi bana ait.

Şefkatli Ebeveyn İpuçları 
Çocuğunuzun davranışı, karşılanmayan  bir ihtiyacın bir işareti ve dışavurumudur. Davranışa tepki vermek yerine böyle davrandığında neye ihtiyaç duyduğunu bulmayı deneyin. Bu sayede iki taraf da daha etkili davranışlar sergileyecektir. 

Ben ne düşünüyorum? 
Çocuğun ağzından çıkan söz, hoşa gitmeyen davranışı iki şekilde görmek mümkün. Bazen bir tetikleyici olarak görüyor, benzer bir tepki veriyorum. Bazen şimdi bu sözün, davranışın üzerinden atla ve derine bak, diyorum. Bu ikinci yolu görmeye çalışmak, buradan hareket etmek her zaman çok daha iyi sonuç veriyor. Çok tetiklendiğim, sonradan pişman olacağım sözler söylemek üzereysem durmaya, nefes almaya, biraz geri çekilmeye ve derine bakmaya çalışıyorum. Bunun yeni bir dil ve yol yaratmak olduğunun farkındayım ve her yeni dil gibi bol pratik gerektiriyor. Çocuklu yaşam, pratik yapmak için yeterince maraz çıkarıyor. 

Deniz'le nasıl paylaşıyorum?
Deniz geçtiğimiz yıl içinde sıkı bir Harry Potter hayranına evrildiği için yeni yıl hediyelerini Harry Potter temasından seçmeye gayret ettik. Benim hediyem ise yeni yılın ilk cumartesi günü gerçekleşen bir yaratıcı okuma etkinliğiydi. "Harry Potter  ve Felsefe Taşı" kitabı üzerine gerçekleşen etkinlikten çıktığında Deniz'in yüzü pek gülmüyordu. Etkinlikten zevk almama sebebini anlamak üzere sorduğum sorulara sert sayılabilecek bir tepki verdi. Bana kızdı ve beni onun tarafını tutmamakla suçladı. Hoşnutsuzluğunu anlamak için sorduğum sorular nedeniyle atölyeyi yürüten kurumun tarafını tuttuğuma inanıyordu. Sonunda kendimi dinletmeyi başardım. 
Harry Potter'ı sevdiği için hoşuna gideceğini düşünmüştüm. Atölyeyi yürüten isme güvenmiştim. Zevk alamadığı için üzgündüm. Bana neyin eksik olduğunu söylerse çok daha iyi bir çevrimiçi Harry Potter etkinliği düzenlememiz ve arkadaşlarını davet etmemiz mümkündü. 

Deniz'in geri bildirimi ne? 
Hayal kırıklığının ardına bakma ve bunu bir fırsata çevrime olasılığı Deniz'i harekete geçirdi. Beraber zihin jimnnastiği yaptık. Davetiye hazırladı. Kendi menüsünü oluşturdu. Çocukların tek başlarına hazırlayabileceği yiyecek ve içeceğe Harry Potter dünyasını andıran isimler verdi.  Tarifleri ve küçük sihirbazlık numarası için gereken malzeme listesini davetiyeye ekledi ve arkadaşlarına yolladı. Şimdi sabırsızlıkla ve heyecanla davet gününün gelmesini bekliyor. 

Sonrasıyla ilgili ne düşünüyorum? 
Bu zaman zaman yapabildiğim bir davranış olmaktan çıkıp genele yayıldığında, yeni normalim olduğunda havalara uçacağım. O zaman hazır yeni yılın ilk günlerini içerisindeyken zihni şiddetsiz iletişim yoluyla terbiye etmeyi yeni yıl hedeflerim arasına koyayım. 

Kendimi nasıl değerlendiriyorum? 
Zaman zaman kendimi sert ve otoriter buluyorum. Bunun farkında olduğum, yeni bir dil ve üslup arayışı içerisinde olduğum için kendimi takdir ediyorum. 

Eski günlüklere buradan ulaşabilirsiniz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder